Glyph

Centar za prava deteta obeležio je 20 godina postojanja

U prisustvu naših poštovanih saradnika i partnera, u ponedeljak, 11. juna 2018. godine, obeležili smo dve decenije posvećene unapređenju i realizaciji prava deteta u Srbiji.

Profesorka Viktorija Cucić, predsednica Upravnog odbora Centra za prava deteta, svoje obraćenje je posvetila svima onima koji su svojim radom i trudom doprineli uspehu ove organizacije tokom proteklih dvadeset godina.

Osnivačica Centra za prava deteta, profesorka Nevena Vučković Šahović, podsetila je prisutne na misiju Centra za prava deteta, a to je unapređenje primene Konvencije o pravima deteta u Srbiji kao ideju vodilju za unapređenje dobrobiti deteta, njegove zaštite i ravnopravnog učešća u društvu. Profesorka Vučković Šahović je istakla da Centar na tome radi kroz naučno i stručno istraživanje u oblasti prava deteta, obrazovanje stručnjaka, roditelja i dece i razvijanje svesti o sadržini i zaštiti prava deteta, kao i ostvarivanje programa u posebnim oblastima zaštite prava deteta.

Skupu se obratio i docent Fakulteta organizacionih nauka i osnivač Share fondacije, Đorđe Krivokapić, koji je istovremeno i jedan od tvoraca ideje udruživanja dece u Srbiji u cilju bolje participacije u društvu i ostvarivanja svojih prava, kao i predstavnica Dečjeg informativno kulturnog servisa DX, Una Ljiljak, koja je predstavila rad ovog kluba pri Centru za prava deteta i objasnila na koji način se deca u Srbiji bore za bolje ostvarivanje svojih prava i ovu ideju promovišu među svojim vršnjacima.

Direktorka Centra za prava deteta Ines Cerović je istakla na koje načine je Centar za prava deteta od svog osnivanja radio na smanjenju jaza između proklamovanih međunarodnih standarda i njihove praktične primene u Srbiji, istakavši da život deteta ne ostavlja vremena za čekanje nego predstavlja hitnu potrebu koja treba da nas vodi da napravimo stvarnu, dugoročnu i održivu razliku u unapređenju prava sve dece u Srbiji.