Glyph

Dečji informativno-kulturni servis – DX obeležio Međunarodni dan migranata posetom OŠ „Branko Pešić“

Dečji informativno-kulturni servis – Klub DX  obeležio je Međunarodni dan migranata  – 18. decembar, posetom OŠ „Branko Pešić“,  koja je među prvima otvorila svoja vrata za decu migrante bez roditeljskog staranja.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana migranata članovi i članice Kluba DX učestvovali su na događaju gde su đaci iz Avganistana, Pakistana, Irana i Iraka predstavili svoja iskustva boravka u Srbiji. Oni su ispričali svojim vršnjacima zašto su napustili svoje zemlje i kako je izgledao njihov put do trenutne destinacije.

Deca i mladi razmenili su na ovom događaju znanja o svetskim migracijama i trenutnoj migrantskoj krizi. Đaci iz Avganistana predstavili su svoj nacionalni ples – atan, a u okviru radionice kulturne razmene članovi i članice Kluba DX  su zajedno sa svojim domaćinima učili reči na romskom, turskom, jezicima farsi i pašto.

 

Klub DX, u okviru Centru za prava deteta, podržan je u okviru projekta „Prava deteta u politikama i praksi“, koji se sprovodi u saradnji sa organizacijom Save the Children International, a koji finansira Vlada Švedske.