Glyph

DX

Dečji informativno kulturni servis – DX je osnovan početkom 2002. godine, spajanjem grupa Deca deci i Škola za medije. Od osnivanja do danas DX funkcioniše kao tinejdžerski klub pri Centru za prava deteta, koji se bavi vršnjačkom edukacijom, omladinskim medijima i organizovanjem istraživanja stavova mladih.

Od 2003. do 2009. godine DX je bio član Omladinske mreže „Živeti zajedno“, koja okuplja omladinske klubove iz više gradova Srbije i bavi se širenjem interkulturalnog pristupa komunikaciji među mladima, uz podršku švajcarske Fondacije Pestalozzi.

Članovi DX-a su do sada:

  • pripremili i izdali 10 brojeva kvartalnog omladinskog časopisa „DX Magazin“,
  • pripremili i objavili 10 brojeva biltena „Kursor“,
  • pripremili i vodili 22 sata živog radijskog programa,
  • uradili 28 kratkih dokumentarnih audio priloga za Internet, koji su zabeležili ukupno preko 12.000 download-a,
  • organizovali 13 velikih istraživanja stavova mladih, sa ukupno preko 6.000 ispitanika,
  • učestvovali u izradi 4 dokumentarna filma o deci i mladima,
  • učestvovali na 5 letnjih kampova „Živeti zajedno“,
  • učestvovali u 5 dvonedeljnih programskih putovanja u Švajcarsku, u okviru Pestalozzi mreže,
  • dvaput učestvovali na NVO sajmu EXIT festivala,
  • učestvovali na GTZ-ovom kampu u Vršcu i u programskoj poseti Erfurtu 2008.

Klub DX je predstavljao okosnicu Dečje koalicije koja je krajem 2007. uradila prvi Dečji izveštaj o stanju prava deteta u Republici Srbiji, prezentovan 4.02.2008. godine pred Komitetom za prava deteta u Ženevi, a zatim i u 14 gradova Srbije. Na sličan način članovi DX-a su bili uključeni i u izveštavanje pred Komitetom za prava deteta o sprovođenju Fakultativnog protokola o prodaji dece, dečjoj prostituciji i dečjoj pornografiji i Fakultativnog protokola o učešću dece u oružanim sukobima za period 2003-2007. godina.

DX je bio i jedan od tri omladinska kluba koji su uradili „Izveštaj o stanju prava deteta u Republici Srbiji iz ugla dece i mladih“, 2012. godine.

Kroz DX je do sada prošlo više od 150 srednjoškolskih aktivista. Članovi prve generacije DX-a su 2004. godine osnovali svoju sopstvenu omladinsku NVO, pod nazivom Klub OPA „Omladina pokreće akciju“. Klub OPA je i dalje aktivan i bavi se rešavanjem problema mladih, podsticanjem omladinskog stvaralaštva i unapređenjem rodne ravnopravnosti među mladima.

Podršku radu DX-a dosad su pružali Nemačka organizacija za internacionalnu saradnju – GIZ, Pestalozzi fondacija, UNICEF, Save the Children (Sweden, Norway, UK), CIDA, European Scout Office.

 

Aktivnosti Dečjeg informativno kulturnog servisa – DX možete pratiti i na našoj FB stranici – Klub DX