Nacionalna konferencija "Unapređenje sistema zaštite dece i mladih od nasilja u rekreativnim i sportskim aktivnostima"

24.03.2014.

Centar za prava deteta pokrenuo je projekat "Prevencija i zaštita dece od nasilja u sportu" – Poentiraj u sportskom duhu, koga finansira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji kroz Program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava. Projekat se realizuje u Republici Srbiji u periodu od 17. aprila 2013. do 17. aprila 2014. godine. Projekat treba da doprinese unapređenju sistema prevencije i zaštite mladih sportista od nasilja u sportskom okruženju, kao i da kroz uključivanje trenera, mladih sportista i roditelja dođe do zajedničkih rešenja i modela koji bi trebalo da pomognu da bavljenje dece sportom ujedno bude bezbedno i motivišuće.

Beograd - Nacionalna konferencija "Unapređenje sistema zaštite dece i mladih od nasilja u rekreativnim i sportskim aktivnostima" održaće se u utorak, 25. marta u "Palati Srbija".

Na konferenciji će biti predstavljen Model Protokola za zaštitu dece i mladih od nasilja u sportskim i rekreativnim aktivnostima, njegov značaj za unapređenje sistema zaštite dece i mladih od nasilja i diskutovan okvir za njegovu primenu i dalje unapređenje sporta za decu i mlade.

Konferenciju organizuje Centar za prava deteta u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Vlade Republike Srbije uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji kroz Program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava.

Konferenciju će otvoriti ministar omladine i sporta Republike Srbije Vanja Udovičić, šef operativnog sektora Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Martin Kern, predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar, generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije Đorđe Višacki i menadžerka projekta Milena Golić Ružić. Pored pomenutih, najavljeni su i učesnici koji će govoriti o važnosti unapređenja sistema zaštite dece i mladih od nasilja u sportskim i rekreativnim aktivnostima. Takođe, ova nacionalna konferencija će okupiti predstavnike relevantnih ministarstava i institucija, sportskih saveza i organizacija, nacionalnih i međunarodnih organizacija koje se bave prevencijom i zaštitom dece od nasilja, sportske stručnjake i stručnjake u sportu, mlade sportiste i sportistkinje, roditelje mladih sportista i sportistkinja.

preuzmite pdf (194.30 kB)