Održan dvodnevni trening "Deca povratnici u fokusu"

20.10.2017.

Centar za prava deteta održao je dvodnevni napredni trening o pravima dece povratnika za članice Mreže pružalaca besplatne pravne pomoći u oblasti prava deteta, poverenike za izbeglice i romske koordinatore iz Beograda (Palilula, Čukarica), Zemuna, Novog Pazara, Kuršumlije, Niša, Kragujevca, Kikinde, Subotice, Vranja i Bujanovca.

Trening je održan u okviru projekta "Deca povratnici u fokusu" koji se sprovodi u saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH - Regionalni projekat "Socijalna prava za osetljive grupe", GIZ/CIM Program "Migracije za razvoj".

Trening "Deca povratnici u fokusu", održan je 17. i 18. oktobra 2017. godine u Beogradu.

Težište treninga bilo je na upoznavanju učesnika sa položajem i pravima dece povratnika u Republici Srbiji i načinima njihovog ostvarivanja. Učesnici su imali priliku da se upoznaju i sa posrednom i neposrednom diskriminacijom kojom su ova deca i njihove porodice najčešće izložene. Pored toga poseban deo treninga bio je posvećen jačanju kapacitete polaznika u osvešćivanju i prevazilaženju sopstvenih predrasuda i stereotipa.

Prvi dan treninga profesorka dr Nevena Petrušić i Kosana Beker upoznale su učesnike sa garantovanim pravima dece u postupku readmisije s posebnim osvrtom na regulisanje pravnog statusa ove dece, kao i o načinima ostvarivanja prava na socijalnu i zdravstvenu zaštitu ove dece u Srbiji.

Drugi dan treninga bio je posvećen radu na prepoznavanju posredne i neposredne diskriminacije kojoj su deca povratnici i njihove porodice najčešće izložene. O ovim temama sa učesnicima su diskutovale prof. dr Jelena Vranješević i Tamara Tomašević.

Tokom treninga učesnici su razgovarali sa predavačima i o izazovima sa kojima se suočavaju u svom svakodnevnom radu i načinima na koje oni mogu da se prevaziđu, poput: Neophodnosti jačanja kapaciteta i znanja zaposlenih u centrima za socijalni rad o deci povratnicima kao posebno osetljivoj društvenoj grupi; Intenzivnijem umrežavanju aktera zaduženih za sprovođenje mera podrške; Omogućavanja psihološke podrške pružaocima besplatne pravne pomoći i drugima koji pružaju usluge na lokalnom nivou, kako bi krajnjim korisnicima mogli da pruže što kvalitetniju pomoć i podršku.

Photo by GIZ SoRi