Glyph

Centar za prava deteta održao vebinar „Deca u sportu”

06.10.2021.

Sport uči decu da gube i da se posle poraza podignu. Nije važno da li si pobedio ili izgubio, važno je da nastaviš da se trudiš i ne odustaješ.” (Miša Stoiljković, novinar)

Danas kada su igru u školskom dvorištu zamenile škole sporta, kada je sport postao deo kućnog budžeta, a gotovo svako dete pohađa neku školu sporta, važno je razgovarati o uticaju sporta na dete, o ulozi roditelja i trenera, kao i o izazovima roditeljstva i promenama koje se konstantno dešavaju tokom razvoja dece.

Tim povodom, Centar za prava deta održao je besplatan vebinar Deca u sportu”, a roditelji su imali prilike da u razgovoru sa Radmilom Vulić Bojović, psihološkinjom i porodičnom psihoterapeutkinjom, Andrijom Gerić, psihologom i bivšim odbojkaškim reprezentativcem Srbije, i novinarom Mišom Stojiljkovićem saznaju odgovore na neke dileme.

„Deca padaju da bi naučila da ustanu. Pustite ih da padnu i da sami ustanu, ali im budite podrška i oslonac.“ (Andrija Gerić, psiholog i bivši odbojkaški reprezentativac Srbije)

Sagovornici ističu da deca do 12 godina treba da se igraju sporta, da ga zavole. Sport nije samo produkcija vrhunskih sportista, sport je sticanje motoričkih veština, razvijanje timskog duha, razvoj tela. Kroz sport, deca uče da trpe i neprijatnosti, kako da se suoče sa porazom i izbore sa frustracijom. 

„Sport nema smisla ako nema selekcije, neophodno je usmeravanje i vođenje. Baš kao i u  roditeljstvu. Zato je roditelj potreban detetu, a trener mladom sportisti.“  (Radmila Vulić Bojović, psihološkinja i porodična psihoterapeutkinja)

Treneri su deci u ranom uzrastu često drugi roditelji. U tom smislu je neophodna i edukacija trenera za rad sa decom, jer ukoliko izostaje pedagoški rad, nema ni napretka. Isto tako, roditelji ne treba da se mešaju u rad trenera, jer treba da postoje stvari koje su samo dečije. Uspešnost roditeljstva se ne meri školskim ili sportskim uspehom deteta.

Na samom kraju, sagovornici su istakli da sport i obrazovanje ne smeju isključivati jedno drugo, jer sport u dečjem uzrastu ne sme biti svrha.

„Ne upoređujte svoje dete sa drugom decom, jer im tako narušavate samopouzdanje. I ne očekujte da budu savršeni. Volite ih i pružite im podršku.“ (Andrija Gerić, psiholog i bivši odbojkaški reprezentativac Srbije)

Vebinar je organizovan u okviru projekta „Prava deteta u politikama i praksi“ koji Centar za prava deteta sprovodi u partnerstvu sa Save the Children International, a uz finansijsku podršku Vlade Švedske, čiji je cilj unapređivanje sistema zaštite dece u Srbiji.

Medijske objave: