Glyph

Centar za prava deteta održao vebinar „Umeće roditeljstva”

25.06.2021.

Deca su  poput tečnosti, koja poprima oblik suda u koji se stavi.”, Radmila Vulić Bojović, psihološkinja i porodična psihoterapeutkinja

Centar za prava deteta održao je  besplatan vebinar za roditelje “Umeće roditeljstva”, na kom se razgovaralo o izazovima roditeljstva tokom pandemije, promenama u školskom sistemu koje su dodatno opteretile roditelje, saradnji institucija i roditelja, savremenom načinu života koji zahteva vešto žongliranje između posla i porodice i mnogim drugim dilemama u vezi sa primenom pozitivnih metoda vaspitanja i postavljanju jasnih granica u svim uzrastima dece.

O ovim temama, roditelji su imali priliku da razgovaraju sa Centrovim saradnicama Radmilom Vulić Bojović, psihološkinjom i porodičnom psihoterapeutkinjom, i Nadeždom Vlajković, profesorkom italijanskog jezika i književnosti i, a razgovor je moderirao Miša Stojiljković, novinar.

Do sada je vebinar ispratilo preko 1 500 roditelja, a snimak je dostupan na zvaničnoj Fejsbuk stranici Centra i onima koji su propustili priliku da prisustvuju u momentu emitovanja vebinara.

Centar u okviru kampanje za promociju koncepta pozitivnog roditeljstva, pruža podršku roditeljima i organizovanjem edukativnih radionica u školama širom Srbije.  

U Srbiji je fizičko kažnjavanje dece i dalje veoma rasprostranjeno, a određene patrijarhalne norme i vrednosti koje opstaju u našem društvu predstavljaju jedan od glavnih razloga zašto se telesno kažnjavanje i dalje smatra legitimnim načinom vaspitavanja dece. Međunarodni standardi u oblasti prava deteta obavezuju države da osiguraju zaštitu dece od telesnog kažnjavanja u svim sredinama, uključujući i porodičnu.

Vebinar je održan u okviru projekta „Prava deteta u politikama i praksi“ koji Centar za prava deteta sprovodi u partnerstvu sa Save the Children International, a uz finansijsku podršku Vlade Švedske, čiji je cilj unapređivanje sistema zaštite dece u Srbiji.

Medijske objave:

N2.rs
Blic Žena