Glyph

Centar za prava deteta razvio platformu za e-učenje za stručne radnike u socijalnoj zaštiti i pravosuđu

30.11.2020.

Centar za prava deteta razvio je platformu za e-učenje namenjenu prvenstveno stručnim radnicima u socijalnoj zaštiti i pravosuđu koji su motivisani da osveže ili unaprede svoje znanje u oblasti pozitivnog roditeljstva i zaštite dece u slučajevima visokokonfliktnih razvoda roditelja.

Platforma za e-učenje nastala je kao deo obuka za trenere/ice „Pozitivno roditeljstvo“ i „Razvod roditelja i zaštita dece“ koje je Centar za prava deteta održao u julu 2020. godine za stručne radnike u socijalnoj zaštiti i pravosuđu u okviru projekta „Pozitivno roditeljstvo“, koji se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru programa Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji. Projekat sufinansira Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade RS, a sprovodi se uz podršku Pravosudne akademije i Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu. Cilj ovog projekta jeste doprinos zaštiti svakog deteta u Srbiji od svih oblika nasilja kroz efikasan zakonodavni okvir koji se dosledno primenjuje u svim okruženjima.

Na platformi se nalaze dva programa: “Pozitivno roditeljstvo” i “Razvod roditelja i zaštita dece”, koji nude korisne materijale: Priručnik za trenere/ice „Pozitivno roditeljstvo”, Priručnik za trenereice “Razvod roditelja i zaštita dece”, Facilitator za vodiče „Pozitivno roditeljstvo“, Facilitator za vodiče „Razvod roditelja i zaštita dece“, kao i stručne tekstove, izveštaje i youtube snimke. Na razvijanju programa obuka i platforme za e-učenje i izradi priručnika i facilitatora, kao i na odabiru stručnih tekstova, Centar za prava deteta je sarađivao sa istaknutim ekspertkinjama u oblasti zaštite prava deteta poput prof. dr sc. Gordane Buljan Flander, doc. dr Vere Despotović i spec. med. psih. Teodore Minčić.

Platformi se može pristupiti putem linka, gde je nakon inicijalne registracije učesnika predviđeno testiranje znanja u odabranom programu, kao i po završetku obuke. Učesnike koji budu uspešno završili obuku, očekuju sertifikati. Platforma za e-učenje ostaće značajan resurs za buduće generacije trenera/ica, odnosno stručnih radnika iz različitih sektora.