Glyph

CPD na obeležavanju jubileja Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana

26.10.2022.

Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman obeležio je dvadesetogodišnjicu rada svečanom sednicom u Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine, na kojoj je učestvovao i Centar za prava deteta.

Obraćajući se prisutnima prof. dr Zoran Pavlović, pokrajinski ombudsman, istakao je da bez obzira na to da li postupa po pritužbama građana ili po sopstvenoj inicijativi, da li deluje preventivno ili edukativno, pokrajinski ombudsman mora u obavljanju svoje dužnosti delovati principijelno i etično. Dodao je i da su stručnost i moralnost ličnosti ombudsmana na jednoj strani i institucionalna nezavisnost i samostalnost na drugoj strani neophodne pretpostavke.

Kako bi upoznao javnost sa ulogom, ciljevima i dostignućima institucije, Pokrajinski ombudsman priredio je publikaciju u kojoj je izložio dvodecenijski rad na zaštiti i unapređenju ljudskih prava u AP Vojvodini. U publikaciji su se našla zapažanja Centra za prava deteta o dosadašnjoj saradnji sa Pokrajinskim ombudsmanom u oblasti promocije prava deteta, unapređivanja zakonodavnog i strateškog okvira i sistema zaštite dece od nasilja u svim sredinama.