Glyph

Održana druga panel diskusija „Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima“

18.10.2021.

Centar za prava deteta (CPD) održao je 8. oktobra 2021. godine drugu panel diskusiju na temu pozitivnog roditeljstva i zaštite dece u slučajevima visokokonfliktnih razvoda roditelja putem ZOOM platforme, na kojoj je učestvovalo 16 predstavnika Centra za socijalni rad Kosjerić, civilnog sektora, roditelja i nastavnika iz Kruševca, Sečnja, Aranđelovca, Kosjerića i Kraljeva.

Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa dosadašnjim postignućima CPD-a na polju pozitivnog roditeljstva i zaštite dece u slučajevima visokokonfliktnih razvoda roditelja. Tom prilikom, predstavljeni su im Mapiranje programa i usluga pozitivnog roditeljstva u Srbiji, Priručnik za trenere/ice „Pozitivno roditeljstvo“, Priručnik za trenere/ice „Razvod roditelja i zaštita dece“, Vodič za facilitatore „Pozitivno roditeljstvo“ i Vodič za facilitatore „Razvod roditelja i zaštita dece“. Pored toga, učesnici su imali prilike da se upoznaju i sa onlajn platformama koje je CPD izradio u proteklom periodu, i to platformom za e-učenje, koja je namenjena stručnim radnicima u socijalnoj zaštiti i pravosuđu koji su motivisani da osveže ili unaprede svoja znanja u oblasti pozitivnog roditeljstva i zaštite dece u slučajevima visokokonfliktnih razvoda roditelja, kao i platformom za roditelje „Roditeljstvo se uči“.

Tokom panel diskusije u delu koji je bio posvećen pozitivnom roditeljstvu, učesnici su identifikovali glavne izazove koje otežavaju roditeljstvo u savremenom dobu. Nedostatak vremena usled opterećenosti egzistencijalnim brigama u korelaciji sa nedovoljno razvijenim veštinama komunikacije u vremenu dominacije digitalne tehnologije i društvenih mreža prepoznati su kao glavne opstrukcije roditeljstvu današnjice. Oko dve trećine prisutnih smatra da u njihovim zajednicama ne postoje odgovarajući resursi za podršku roditeljima u praktikovanju pozitivnog roditeljstva i ističu da bi bilo značajno kontinuirano sprovoditi edukacije roditelja o pozitivnom roditeljstvu.

U delu koji se odnosio na zaštitu dece u visokokonfliktnim razvodima, disktovalo se o podršci koju je potrebno pružiti deci i roditeljima.  Malo manje od polovine učesnika je zaključilo da ne postoje odgovarajući resursi za pružanje podrške deci tokom razvoda roditelja, dok ostali smatraju da resursi postoje i da su odgovarajući. Takođe, navode da primećuju učestalost razvoda u poslednje vreme i da su reakcije dece na razvod roditelja primetne. To najpre primete učitelji/ce i nekad je jako teško adekvatno reagovati i na pravi način zaštiti dete, imajući u vidu da roditelji često mogu biti agresivni i grubi. U tom smislu se diskutovalo i o saradnji centara za socijalni rad i škola, i zaključeno je da je u takvim situacijama saradnja neophodna, ali da uvek treba početi kroz savetodavnu podršku centra školi, a ne nužno prijavom roditelja.

Da bi se deca pravovremeno i adekvatno zaštitila i da bi ostvarila svoje potencijale, važno je da se obezbedi kontinuirana i sistemska podrška roditeljima, kao i saradnja svih institucija relevantnih u oblasti zaštite prava deteta.

Sastanak je održan u okviru projekta „Pozitivno roditeljstvo“, koji CPD sprovodi uz finansijsku podršku EU u okviru programa Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji. Cilj ovog projekta jeste doprinos zaštiti svakog deteta u Srbiji od svih oblika nasilja kroz efikasan zakonodavni okvir koji se dosledno primenjuje u svim okruženjima. Projekat sufinansira Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, a sprovodi se uz podršku Pravosudne akademije i Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu.