Glyph

Održana obuka „Razvod roditelja i zaštita dece“ za stručne radnike u pravosuđu i socijalnoj zaštiti

23.07.2020.

Centar za prava deteta održao je trodnevnu obuku „Razvod roditelja i zaštita dece“ putem ZOOM platforme u periodu od 13. do 15. jula 2020. godine, kao deo dvogodišnjeg projekta „Pozitivno roditeljstvo“, koji sprovodi od januara 2020. godine uz finansijsku pomoć Evropske unije u okviru programa Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji. Projekat sufinansira Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade RS, a sprovodi se uz podršku Pravosudne akademije i Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu.

Obuku su vodile istaknute ekspertkinje prof. dr sc. Gordana Buljan Flander, spec. med. psih. Teodora Minčić i prof. dr Milica Pejović Milovančević, a prisustvovali su joj brojni stručnjaci iz centara za socijalni rad, savetovališta za brak i porodicu, apelacionih sudova i advokati iz raznih gradova Srbije.

Imajući u vidu da se razvod roditelja ubraja u jedno od najstresnijih iskustava koja deca mogu doživeti, i da je često i stručnjacima koji učestvuju u postupcima razvoda, posebno visokokonfliktnim, teško da donesu ispravnu odluku, obuka je počela interaktivnim predavanjem o najboljem interesu deteta tokom razvoda roditelja. Korišćen je princip identifikacije sa detetom koji je sproveden putem vežbe u kojoj su učesnici stavljeni u ulogu deteta koje mora da donese životnu odluku i izabere jednog roditelja.

Važan segment visokokonfliktnih razvoda čini i otuđenje deteta, koje može biti i u korelaciji sa zlostavljanjem. Kako prepoznati nasilje i kako reagovati, kako što bolje razumeti položaj deteta u visokokonfliktnim razvodima onda kada međusobna netrpeljivost među roditeljima zamaskira ljubav i brigu o potrebama deteta i njegovom najboljem interesu, takođe su neke od tema koje su se obrađivale kroz praktične primere i aktivnu diskusiju.

Pored prepoznavanja najboljeg interesa deteta kao preduslova za zaštitu deteta u visokokonfliktnim razvodima, od ključnog značaja je i intersektorska saradnja, pa je tako treći dan obuke u celosti posvećen sveobuhvatnom pristupu ovoj komponenti kao glavnoj karici u zaštiti dece u takvim situacijama. Kroz interaktivnu vežbu, učesnici su navodili šta se od kog aktera očekuje u lancu odgovornosti, i na taj način prepoznali koje karike je neophodno dalje jačati. U tom smislu, cilj ove obuke je bio da se pored pružanja dodatnih znanja iz oblasti zaštite deteta u procesu razvoda roditelja, stručni radnici u pravosuđu i socijalnoj zaštiti osnaže da dalje praktikuju stečene veštine i znanja i prenose ih na svoje saradnike i roditelje sa kojima su u kontaktu. Shodno tome, učesnicima će tokom trajanja projekta biti omogućena kontinuirana mentorska podrška u primeni stečenih znanja i veština na konkretnim slučajevima u radu sa porodicama.

Utisci učesnika obuke:

🔻🔻🔻

📗 Želim da se zahvalim na obuci koja je bila organizovana izvan svih očekivanja. Posebna zahvalnost profesorki Gordani za nesebično deljenje svojih znanja i iskustava. Ovaj kvalitet obuka nije svakidašnji. Mnogo sam naučila i malo je reći da mi je koristilo.Trudiću se da i dalje pratim obuke u vašoj organizaciji i kada god prilike daju rado ću učestvovati. Nadam se da će veliki broj stručnih radnika imati priliku da ovu obuku prođe.“ ▶️psihološkinja iz Centra za socijalni rad Kragujevac

📒 „Edukacija je bila jako korisna i dobro organizovana, s obzirom na uslove u kojima je održana. Centru za prava deteta zahvalnost što smo imali priliku da čujemo prof. Gordanu Flander, koja fascinira svojim iskustvom, odlučnošću i hrabrošću u zagovaranju interesa dece. Edukacija mi je ponudila konkretne odgovore na pitanja i dileme sa kojima sam se susretala u praksi i sada mi se čini da imam vodilju koja će rad na teškim predmetima u visokokonfliktnim razvodima činiti manje frustrirajućim. Učesnici seminara su svojim komentarima takođe pružili dragoceno iskustvo.“ ▶️psihološkinja iz Centra za socijalni rad Novi Sad

📕 „Poštovane saradnice, u ova teška vremena uspeli smo zajednički da učinimo nešto kvalitetno i za nas i za naše korisnike. Sve je bilo podsticajno i vraćalo je veru da,  i u ovakvim situacijama, možemo da damo doprinos i da unesemo novi kvalitet u naš rad. Zaključak je da imamo zajednički zadatak i da se potrudimo, da makar deo inovativnih stvari o kojima je pričala predivna Goga, implementiramo u praksu u Srbiji. S obzirom na to da sam ja bila učesnica obe edukacije, sigurna sam da je ovoliki broj učesnika,  koji je pokazao veliku motivisanost za menjanjem dosadašnje prakse, snaga za naš sistem i da imamo odličan potencijal da primenimo i širimo stečena znanja i ideje o međuinstitucionalnoj saradnji. Obuke za sve učesnike koji rade na zaštiti dece su ono što je neophodno i olakšava ovaj naš, izuzetno težak i odgovoran posao. Veeeeliki pozdrav sa željom da se što pre vidimo i nastavimo rad!!!“ ▶️psihološkinja iz Savetovališta za brak i porodicu pri Centrtu za socijalni rad Niš

📘 „Sjajno organizovan seminar!!! Sve pohvale!!!“ ▶️sudija iz Apelacionog suda u Kragujevcu

U Beogradu, 23. jul 2020. godine