Glyph

Povodom obeležavanja Svetskog dana deteta – Deca pitaju

16.11.2020.

Centar za prava deteta obeležiće Svetski dan deteta onlajn konferencijom “Deca pitaju”, 20. novembra od 11:00 do 13:30 časova. Jednom godišnje, ovaj poseban dan obeležava se za decu, ali uz njihovo aktivno učešće, sa ciljem da se zaštite i unaprede prava deteta.

Konferencija će okupiti stručnjake iz oblasti prava deteta koji će dati analizu stanja prava deteta u Republici Srbiji i definisati prioritetne oblasti za zajednički rad relevantnih institucija i organizacija u cilju jačanja zaštite prava deteta.

Uvodna izlaganja pratiće diskusija na temu prava deteta u pravosuđu, participacije dece i zaštite dece od nasilja. Osim stručnjaka iz pravosuđa, socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstvene zaštite, akademske zajednice i civilnog društva, na konferenciji će učestvovati deca i mladi iz Kluba DX, pri Centru za prava deteta.

Međunarodni dan deteta ustanovljen je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine, a osmišljen je da bi se skrenula pažnja javnosti na obaveze društva prema deci, kao i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju. Konvencija o pravima deteta, kao najvažniji dokument u oblasti prava deteta, donet od strane UN, precizira koja sve prava pripadaju deci i postavlja osnovne standarde za dobrobit dece na različitim stadijumima njihovog razvoja. Suština ovih prava je da se deca razvijaju i rastu bez diskriminacije, igraju i obrazuju, a pre svega dostojanstveno, bezbedno, zdravo i srećno žive.

Uprkos značajnom napretku koji je ostvaren za decu od usvajanja Konvencije o pravima deteta, prava deteta širom sveta krše se svakoga dana, a ove godine deca se suočavaju sa velikim izazovima zbog posledica pandemije virusa KOVID-19.

Prijava za učešće na konferenciji vrši se putem mejla office@cpd.org.rs do 17. novembra 2020. godine.

Konferencija se organizuje u okviru projekta „Prava deteta u politikama i praksi” koji Centar za prava deteta sprovodi u partnerstvu sa Save the Children International i finansijsku podršku Vlada Švedske.