Glyph

Unapređenje intersektorske saradnje u zaštiti dece od nasilja

Vreme realizacije: Jun 2016 – Decembar 2018

Naziv donatora: Projekat se realizuje kao deo regionalnog projekta “Zaštita dece od nasilja i promovisanje inkluzije dece sa smetanjama u razvoju u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj” koji finansira Evropska unija, a sprovodi Unicef u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Cilj projekta je unapređenje intersektorske saradnje u zaštiti dece od zlostavljanja i zanemarivanja u 12 opština/gradova u Srbiji (Subotica, Vrbas, Novi Bečej, Sremska Mitrovica, Aleksinac, Svrljig, Knjaževac, Zaječar, Kraljevo, Trstenik, Paraćin i Vrnjačka Banja).

Projekat je fokusiran na podizanje kapaciteta profesionalaca u izabranim gradovima da organizuju i/ili ojačaju intersektorske timove koji rade na zaštiti dece od zlostavljanja i zanemarivanja. Radi ostvarivanja cilja projekta, intersektorskim timovima sastavljenim od ključnih profesionalaca iz različitih sektora (obrazovanje, zdravstvo, socijalna zaštita, policija, pravosuđe, nevladin sektor, predstavnici lokalne vlasti) u 12 odabranih opština/gradova obezbeđena je konsultanska (stručna) i logistička podrška. Takođe, proces uključuje i neposrednu podršku od strane timova Novog Sada, Kragujevca i Niša koji već uspešno funkcionišu i imaju višegodišnje iskustvo u intersektorskom pristupu u identifikaciji i rešavanju slučajeva nasilja nad decom. Intersektorski timovi iz 12 opština/gradova odabrani su na osnovu rezultata mapiranja koje je sproveo MODS, kao i na osnovu konsultacija sa mentorskim gradovima.

Projektom je planirano da intersektorski tim Niš pruža vršnjačku podršku timovima iz Aleksinca, Svrljiga, Knjaževca i Zaječara, intersektorski tim Kragujevac timovima iz Kraljeva, Trstenika, Paraćina i Vrnjačke Banje i intersektorski tim Novi Sad timovima iz Subotice, Vrbasa, Novog Bečeja i Sremske Mitrovice.

Očekivani rezultat projekta je da su mehanizmi za punu implementaciju protokola za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja (lokalni intersektorski sporazumi o zaštiti dece od zlostavljanja i zanemarivanja) razvijeni i usvojeni ili su u procesu usvajanja u minimum 12 novih opština/gradova.

Ostvareni rezultati:

 • Održani pripremni sastanci sa gradovima mentorima koji će pružati vršnjačku (peer)
  podršku intersektorskim timovima iz novih 12 opština/gradova.
 • Odabrano 12 opština/gradova kojima će tokom trajanja projekta biti pružena podrška
  (Subotica, Vrbas, Novi Bečej, Sremska Mitrovica, Aleksinac, Svrljig, Knjaževac, Zaječar, Kraljevo, Trstenik, Paraćin i Vrnjačka Banja).
 • Razvijena metodologija pružanja mentorske i konsultantske podrške intersektorskih timovima iz novih 12 opština/gradova.
 • Formirano 8 intersektorskih timova (Aleksinac, Svrljig, Knjaževac, Zaječar, Kraljevo, Trstenik, Paraćin i Vrnjačka Banja).
 • Održana 2 uvodna sastanka (sastanak u Nišu sa intersektorskih timovima Aleksinac, Svrljig, Knjaževac, Zaječar i mentorskim gradom Niš održan 24. novembra 2016. godine, prisustvovalo 36 učesnika, sastanak u Kragujevcu sa intersektorskih timovima Knjaževac,
  Zaječar, Kraljevo, Trstenik, Paraćin i Vrnjačka Banja održan 13. decembra 2016. godine, učestvovalo 30 učesnika).
 • Pružena mentorska i konsultantska podrška intersektorskim timovima iz odabranih 12 opština/gradova, kao i podrška gradovima mentorima koji pružaju vršnjačku peer podršku.

PROJECTS IN 2021

PROJECTS IN 2020

PROJECTS IN 2019

PROJECTS IN 2018

PROJECTS IN 2017

PROJECTS IN 2016

PROJECTS IN 2015

PROJECTS IN 2014

PROJECTS IN 2013