Glyph

Recite NE telesnom kažnjavanju dece

09.03.2020.

Centar za prava deteta u okviru projekta „Prava deteta u politikama i praksi“ koji realizuje u partnerstvu sa Save the Children International, a uz finansijsku podršku Vlade Švedske, sprovodi obuke o pozitivnom roditeljstvu za nastavnike/ce u osnovnim školama, kako bi oni dalje preneli stečeno znanje i veštine roditeljima.

Jedan od ciljeva projekta je unapređenje sistema zaštite dece od nasilja kroz podizanje svesti javnosti o posledicama telesnog kažnjavanja i promovisanja pozitivnih i nenasilnih metoda odgajanja deteta.

Kroz program pozitivnog roditeljstva, roditelji će biti osnaženi da umesto telesnog kažnjavanja dece primenjuju alternativne pristupe koji nemaju negativne posledice po razvoj deteta. Roditelji će imati priliku da steknu znanja o metodama pristupa detetu kada je u stanju ljutnje i agresije, prepoznavanju i kontrolisanju sopstvenih emocija i razvijanju pozitivne komunikacije, efikasnom vaspitanju i pozitivnom nagrađivanju, doslednosti roditelja u postavljanju jasnih granica i radu na promeni mišljenja o roditeljskom autoritetu.

Međunarodni standardi u oblasti prava deteta  obavezuju države da osiguraju zaštitu dece od telesnog kažnjavanja u svim okruženjima, uključujući i porodično. Zabrana telesnog kažnjavanja pokazuje da društvo smatra da su deca važna i ima pozitivan učinak na način na koji se ona gledaju i tretiraju.

Prema podacima UNICEF-ovog istraživanja višestrukih pokazatelja (MICS) položaja žena i dece iz 2014. godine, u Srbiji je 43 % dece starosti od 1 do 14 godina izloženo barem jednom vidu psihološkog ili fizičkog kažnjavanja od strane članova domaćinstva. Oko 39 % dece izloženo je psihološkom, dok je 17 % izloženo fizičkom kažnjavanju. Zabrinjava podatak da je fizičko kažnjavanje najzastupljenije kod dece uzrasta 3 i 4 godine. Teškom fizičkom kažnjavanju je bilo izloženo 8 % dece, s tim što je više devojčica nego dečaka.

U Beogradu, 9. marta 2020.

 

Medijske objave:

Blic

Alo

B92

TANJUG

Yumama

Dnevnik

Studio B

Happytv.rs

Naslovi.net

Mondo.rs