Glyph

Roditelji zainteresovaniji za pozitivne metode vaspitanja

30.09.2020.

Centar za prava deteta, u okviru kampanje za promociju koncepta pozitivnog roditeljstva, održava obuke namenjene roditeljima, kako bi bili osnaženi da umesto telesnog kažnjavanja dece primenjuju alternativne pristupe koji nemaju negativne posledice po razvoj deteta.

Tim povodom, održan je i besplatan vebinar “Nije lako znati kako” gde su roditelji razgovarali sa profesionalcima i dobili odgovore na pitanja kako da praktikuju pozitivne metode odgajanja dece kada naiđu na izazove. O ovim temama govorile su saradnice Centra za prava deteta doc. dr Vera Despotović, porodična psihoterapeutkinja i Mira Paul, psiholog, a razgovor je moderirao Miša Stojiljković, novinar.

Kroz prethodne obuke pozitivnog roditeljstva, koje je Centar za prava deteta sproveo, roditelji su imali priliku da steknu znanja o metodama pristupa detetu kada je u stanju ljutnje i agresije, prepoznavanju i kontrolisanju sopstvenih emocija i razvijanju pozitivne komunikacije, efikasnom vaspitanju i pozitivnom nagrađivanju, doslednosti roditelja u postavljanju jasnih granica i radu na promeni mišljenja o roditeljskom autoritetu. Međunarodni standardi u oblasti prava deteta obavezuju države da osiguraju zaštitu dece od telesnog kažnjavanja u svim okruženjima, uključujući i porodično.

Do sada je vebinar ispratilo preko 1 300 roditelja, a učinili smo ga dostupnim i onim roditeljima koji nisu imali priliku da prisustvuju u momentu emitovanja vebinara na snimku, koji se nalazi na zvaničnoj Fejsbuk stranici Centra za prava deteta.

Vebinar je održan u okviru projekta „Prava deteta u politikama i praksi“ koji Centar za prava deteta sprovodi u partnerstvu sa Save the Children International, a uz finansijsku podršku Vlade Švedske, čiji je cilj unapređenje sistema zaštite dece.

Medijske objave:

TANJUG

Alo online

Srpska info

Svetionik

Mediji net

SrbijaInfo