Glyph

Saopštenje Centra za prava deteta povodom Svetskog dana deteta

20.11.2021.

„Naš glas je važan. Nismo mali da učestvujemo u procesu donošenja odluka. Pitajte nas. Imamo i mi šta da kažemo.“ (članica Kluba DX)

Danas se širom sveta obeležava Svetski dan deteta. Ovo je prilika da se svi zajedno zapitamo šta smo kao društvo i kao pojedinci učinili za dobrobit dece i koliko smo doprineli da svako dete jednako uživa u svojim pravima i ostvari svoj puni potencijal.

Tim povodom, Centar za prava deteta je organizovao vebinar “I NAŠE MIŠLJENJE JE VAŽNO”, na kom su učestvovali članovi i članice Dečjeg kluba DX, pri Centru za prava deteta. Ovaj vebinar je bio prilika da se iz perspektive dece i mladih sagleda prethodna godina, koja je donela brojne izazove u ostvarivanju prava deteta.

Kroz interaktivnu diskusiju, mladi su govorili o stepenu ostvarenosti svojih prava tokom pandemije, o značaju poštovanja principa participacije u donošenju odluka koje utiču na njihov život, o značanju informisanja dece i mladih o svojim pravima, posebno kada se nađu u kontaktu sa zakonom, o nasilju i trgovini decom i načinima zaštite, kao i značanju ostvarivanja prava deteta na zdravu životnu sredinu.

Poručuju da je ključ u informisanju. „Deca moraju da budu informisana, i jezik informisanja mora biti prilagođen deci.“

Smatraju da deca imaju jako malo poverenja u institucije jer im se šalju kontradiktorne informacije koje često kriju puno laži. „Da bi prava deteta postala važna i da bi se kao društvo bavili problemima sa kojima se deca susreću, neko mora jasno i glasno da kaže da su ona važna i da problem postoji.“

„Prava deteta moraju biti sastavni deo školskog gradiva, ali od najranijeg doba. U škole se mora vratiti predmet „Ustav i prava građana“. Deca će jednog dana imati pravo glasa, važno je da na vreme budu informisana.“

Deca i mladi takođe poručuju svojim vršnjacima da je važno i da se sami izbore za informacije. „Informiši se, nauči o svojim pravima. Trebaće ti jednog dana.“ Smatraju da je važno da svako od njih zastane i razmisli šta kao individua može da uradi za sebe i svoje vršnjake.

Razgovarajući o uticajima pandemije, svi su se složili da se najteže nose sa problemom uskraćenosti prava na igru i druženje, loše organizovanom online nastavom i posebno ističu da ih niko nije uključio u proces kreiranja nastave tokom pandemije. Zabrinjava ih i što nisu sva deca u istom položaju, što su vršnajcima iz ruralnih sredina i vulnerabilnih grupa pojedina prava bila dodatno uskraćena. Smatraju da je važno misliti na svako dete kako tokom tako i nakon pandemije.

Prava deteta ne znaju za geografiju, ne poznaju boju kože, i nije ih briga za pandemiju.

„Vreme ne možemo vratiti, ali hajde da nadalje zajedno menjamo svet. Ne donosite odluke bez nas, jer i naše mišljenje je važno.“

Centar za prava deteta poručuje političarima i donosiocima odluka da o deci brinu svakog dana, a ne samo tokom predizbornih kampanja i prilikom obeležavanja Svetkog dana deteta.

Vebinar je održan u okviru projekta „Prava deteta u politikama i praksi” koji Centar za prava deteta sprovodi u partnerstvu sa Save the Children International i finansijsku podršku Vlada Švedske.