Glyph

Stop nasilju nad decom

25.06.2021.

Centar za prava deteta najoštrije osuđuje seksualno uznemiravanje i nasilje nad devojčicama koje se dešavalo u Istraživačkoj stanici Petnica i poziva nadležne organe da hitno reaguju u skladu sa svojim ovlašćenjima i sva odgovorna lica pozovu na odgovornost. 

Zabrinjavajuće je da se taj čin događao upravo u jednoj od prestižnih evropskih institucija za dodatno naučno obrazovanje mladih. Sramna su i opravdanja od strane bivšeg direktora Vigora Majića poput toga da je jedan saradnik seksualno uznemiravao devojčice zato što je “težak, suicidalan čovek”, iz čega se može naslutiti da je kontinuirano zataškavano i negirano nasilje nad devojčicama.

Sve učestalije prijave seksualnog nasilja nad decom u našem društvu ukazuju na nužnost da se preduzmu hitne institucionalne mere da se ovakvi slučajevi ubuduće spreče, da se žrtve ohrabre da prijave slučajeve nasilja i da se u postupcima osećaju zaštićeno i bezbedno. Da bi to bilo moguće, hitno treba pristupiti usvajanju Zakona o pravima deteta i uspostavljanju insitucije Zaštitnika prava deteta, što bi omogućilo ranu intervenciju, efikasniji rad pravosudnih organa i sprovođenje postupaka po meri deteta.

Pogledajte gostovanje Ivane Stevanović, direktorke Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja i članice Skupštine Centra za prava deteta na TV K1 u emisiji „Uranak”.

Saopštenje su preneli sledeći mediji:

Večernje novosti
Izazov
Vidovdan
N1
Platforma ChildHub