Glyph

Zaštita dece od onjaln rizika tokom pandemije virusa KOVID-19

30.04.2020.

Zbog mera koje su preduzete za sprečavanje širenja virusa KOVID-19 oko 1,5 milijardi dece širom širom sveta ne ide u školu. Tokom samoizolacije deca su primorana da većinu aktivnosti obavljaju kod kuće, pa su se obrazovanje i socijalizacija preselili na internet.

Ne samo da se mnoga deca prvi put pridružuju onlajn svetu, već sada i roditelji i deca provode  mnogo više vremena na mreži, što nosi sa sobom nove rizike. Za mnoge roditelje pitanje kako da osiguraju sigurnost svoje dece na mreži sada je važnije nego ikad pre.

Deca vrlo lako mogu postati meta seksualnih predatora i zlostavljača koji vrebaju na internetu, stoga preporučujemo da roditelji i staratelji preduzmu neophodne korake kako bi zadržali kontrolu nad trenutnom situacijom:

*Razgovarajte sa decom o bezbednosti na mreži i budite svesni mobilnih usluga koje koriste. Pomozite im da shvate važnost upravljanja ličnim podacima na ispravan način. Roditeljima i starateljima se preporučuje da zatraže od dece da im pokažu koji sadržaj najviše koriste na mreži, kako bi bolje razumeli svoje navike i potencijalne opasnosti sa kojima se suočavaju.

*Pomozite deci da postave podešavanja privatnosti i proverite da li znaju kako da prijave neprikladan sadržaj.

*Korisne informacije i resurse možete pronaći pomoću Digitalnog vodiča za bezbednost na internetu.

*Provedite vreme sa svojom decom na mreži. Istražite zajedno alate i aplikacije koje deca mogu da koriste i razgovarajte o tome zašto zašto određeni alati i aplikacije možda nisu prikladni za njih.

*Deca mogu biti izložena ozbiljnim rizicima seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja na internetu čak i dok koriste onlajn igrice. Pokažite deci na koji način mogu da aktiviraju funkcije blokiranja i prijavljivanja u svakoj igri i aplikaciji, kako bi sprečili nasilnike ili strance da ih kontaktiraju.

*Stvorite podržavajuću atmosferu tako da se deca i mladi osećaju ugodno da vam se obrate za pomoć. Otvoreni dijalog i diskusija su od presudnog značaja. Način na koji odrasli reaguju ima kritičan uticaj na spremnost dece da otkriju da li su uznemireni, zabrinuti ili uplašeni zbog nečega što su videli ili što im se dogodilo na mreži.

*Roditeljima i starateljima se snažno preporučuje i da pronađu način da deca imaju ravnotežu između vremena provedenog na internetu i drugih aktivnosti.

*Ukoliko smatrate da je vaše dete na bilo koji način ugroženo na intrenetu obratite se Centru za bezbednost na internetu na broj telefona 19833, a slučaj možete prijaviti i policiji.

Saopštenje je nastalo u okviru projekta “Jačanje mehanizama za prevenciju i zaštitu dece od seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja na internetu” koji sprovodi Centar za prava deteta uz podršku Saveta Evrope i finansijsku podršku Fonda za zaustavljanje nasilja nad decom.

Beograd, 30. april 2020. godine

 

Medijske objave:

Telegraf.rs

Naslovi.net

Bebac.com

Ekspres.net

Istocnevesti.com

Indeksonline.rs

Mojpedijatar.co.rs

Nusicbg.org