Glyph

Objavljeno istraživanje „Prava deteta tokom pandemije iz ugla dece i mladih“

20.12.2021.

Pandemija izazvana koronavirusom SARS-CoV-2 u značajnoj meri je uticala na promene u različitim aspektima života, kako na globalnom, tako i na nacionalnom i lokalnom nivou. U želji da spreči širenje virusa, većina zemalja je pribegla merama poput zatvaranja škola, delimične ili potpune izolacije, onemogućavanja kretanja između različitih gradova/regija, ukidanja masovnih skupova i zatvaranja institucija i javnih servisa.

Mere koje su države sprovodile kako bi se izborile sa pandemijom u velikoj meri su doprinele već postojećoj nevidljivosti dece, onemogućivši tako da se njihov glas čuje u javnom prostoru i da učestvuju u donošenju odluka koje ih se neposredno tiču.

Centar za prava deteta sproveo je istraživanje „Prava deteta tokom pandemije iz ugla dece i mladih čiji je cilj bio razumevanje perspektive dece kada je reč o implikacijama koje pandemija ima na njihov život. Ovo istraživanje omogućilo je deci i mladima da ispričaju svoju priču o pandemiji: kako izgleda njihov život za vreme pandemije, šta se sve promenilo i na koje sve načine pandemija utiče na njihovu psihološku dobrobit i ostvarivanje različitih prava.

U istraživanju je učestvovalo 509 dece i mladih, uzrasta od 12 do 18 godina iz gradova i manjih mesta širom Srbije. Uzorkom je obuhvaćeno više devojčica (56,1%) nego dečaka (39,3%), a najveći broj učesnika istraživanja bio je uzrasta od 12 do 14 godina (85%). U ovom uzorku nalazi se i 28 učenika romske nacionalnosti iz OŠ „Branko Pešić”, koji su popunjavali upitnik u papirnom formatu, jer nisu imali pristup internetu.

Jedno od prava koje ispitanici smatraju da je bilo narušeno, a posebno na samom početku kada je većina zemalja zatvorila škole i kada se prešlo na onlajn izvođenje nastave, jeste pravo na dostupno i kvalitetno obrazovanje. Skoro 70% dece/mladih smatra da je njihovo obrazovanje manje kvalitetno sada nego pre pandemije, polovina njih misli da sada imaju manje mogućnosti za učenje novih sadržaja nego pre, a jedna trećina (31%) smatra da sada ocene ne odražavaju njihovo pravo znanje.

Deca i mlade se žale i na onlajn nastavu kao načinu održavanja nastave i smatraju da je organizacija onlajn nastave bila loša i da nastava gubi na kvalitetu kada je onlajn.

 Većina njih smatra da se u školi ne razgovara dovoljno o stresu i načinima da se stres prevaziđe, budući da samo jedna petina ispitanika kaže da se u školi često o toj temi razgovara.

„Trebalo bi da više vode računa o našem psihičkom stanju – devojčica, 17 godina, Beograd

Kada je reč o pravu na zdravlje i zdravstvenu zaštitu jedna četvrtina dece/mladih romske nacionalnosti kaže da sada imaju manje sredstava za ličnu higijenu, kao i manje lekova, vitamina i suplemenata. Takođe, skoro 70% dece romske nacionalnosti smatra da im je sada manja dostupnost medicinskih/zdravstvenih usluga.

Istraživanje „Prava deteta tokom pandemije iz ugla dece i mladih” sprovedeno je u okviru projekta „Prava deteta u politikama i praksi” koji Centar za prava deteta realizuje u saradnji sa Save the Children International, a uz finansijsku podršku Vlade Švedske.