Glyph

Centar za prava započeo je sprovođenje projekta “Promovisanje dobrobiti dece u zaštiti od nasilja”

26.01.2024.

Centar za prava deteta je započeo sa sprovođenjem projekta “Promovisanje dobrobiti dece u zaštiti od nasilja”, uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji kroz Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR). Projekat se sprovodi u periodu od 1. januara 2024. godine do 31. decembra 2026. godine.

Više od milijardu dece širom sveta se suočava sa različitim oblicima nasilja, bilo da je reč o nasilju u porodici, školi, lokalnoj zajednici, ili institucijama socijalne zaštite. Ova iskustva mogu izazvati ozbiljne posledice po mentalno zdravlje dece, uključujući depresiju, anksioznost i druge probleme.

U Srbiji, sistem podrške deci koja su izložena nasilju kao i sa mentalnim izazovima je ograničen, a mnoga deca se suočavaju sa stigmom i ne znaju gde da potraže pomoć. Procesi procene i tretmana u zdravstvenom sistemu su često dugi, što znači da deca ne dobijaju odgovarajuću podršku na vreme. Poslednja istraživanja ukazuju na široko rasprostranjeno nasilje u porodici nad decom u Srbiji, što se delimično pripisuje tradicionalnim vrednostima koje podržavaju primenu fizičkih kazni. Više od 40% dece do 14 godina je doživelo nasilne oblike disciplinovanja, dok je u romskim naseljima taj broj čak 67%. Pored toga, zabrinutost izaziva i porodično nasilje nad ženama i decom, kao i nasilno ponašanje mladih.

Kroz projekat želimo poboljšati pristup i kvalitet usluga mentalnog zdravlja i podrške koja se pruža deci koja su riziku od nasilja ili su već izložena nasilju. Uključićemo 10 opština širom Srbije u rad na edukaciji stručnjaka iz sektora obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite i podizanju svesti među decom i njihovim roditeljima i starateljima o važnosti mentalnog zdravlja i prevenciji i zaštiti dece od nasilja.

Kroz razvoj programa i saradnju sa decom iz različitih škola širom zemlje, razvićemo digitalnu platformu i brošure koje će edukovati decu o zaštiti od nasilja i očuvanju mentalnog zdravlja. Paralelno s tim, sprovodićemo kampanju kako bismo javnosti preneli ključne poruke o važnosti mentalnog zdravlja dece i potrebi za prevencijom i zaštitom dece od nasilja.

Cilj nam je da unapredimo pristup uslugama i rano prepoznavanje problema, kako bismo uticali da deca dobiju  potrebnu podršku u pravo vreme. Kroz jačanje kapaciteta stručnjaka iz različitih sektora i osnaživanje lokalnih zajednica u kojima deca žive, želimo da doprinesemo unapređenju prava dece i njihove dobrobiti, pružajući im šansu za bezbedniji i zdraviji život.