Glyph

Održana obuka o pozitivnom roditeljstvu za stručne radnike u obrazovanju i roditelje

01.07.2020.

Centar za prava deteta održao je onlajn obuku o pozitivnom roditeljstvu putem ZOOM platforme u periodu od 19. maja do 20. juna 2020. godine, u okviru projekta „Prava deteta u politikama i praksi“ koji se realizuje u partnerstvu sa Save the Children International, a uz finansijsku podršku Vlade Švedske. Jedan od ciljeva projekta je unapređenje sistema zaštite dece od nasilja kroz promovisanje pozitivnih i nenasilnih metoda odgajanja deteta i podizanje svesti javnosti o posledicama telesnog kažnjavanja.

Obuka je održana uz podršku Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije (NARNS) koja okuplja predstavnike strukovnih udruženja prosvetnih radnika, roditeljskih udruženja i školskih klubova roditelja i nastavnika, školskih i opštinskih saveta roditelja, kao strukture koje omogućavaju zajedničku saradnju roditelja i prosvetnih radnika u okviru škola.

Prosvetni radnici i roditelji koji su prošli obuku o pozitivnom roditeljstvu će u narednom periodu organizovati obuke za roditelje širom Srbije kako bi se promovisao koncept pozitivnog roditeljstva, a izbegle posledice koje telesno kažnjavanje ostavlja na decu.

Kao podrška ovom ciklusu obuka, za prosvetne radnike i roditelje sprovedeni su takođe i treninzi u cilju mapiranja, analize resursa i izgradnje kapaciteta za dalju primenu pozitivnog roditeljstva u Srbiji. Tom prilikom podstaknuto je njihovo povezivanje, uzajamna saradnja i razmena iskustava, sa ciljem stvaranja što šire mreže profesionalaca i pojedinaca koji će širiti i podržavati primenu koncepta i vrednosti pozitivnog roditeljstva.

Utisci učesnika:

„Promocija koncepta pozitivnog roditeljstva je izuzetno bitna tema za nas. Mogućnost da kroz klubove roditelja i nastavnika/vaspitača  u celoj Srbiji upoznamo roditelje sa konceptom pozitivnog roditeljstva i važnosti korišćenja nenasilnih metoda vaspitavanja čini bitan korak ka promeni postojećih standarda ponašanja. Skretanje pažnje roditeljima na posledice koje na razvoj deteta može da ostavi fizičko kažnjavanje i psihičko maltretiranje je prioritet koji može da dovede do promene stavova i ponašanja pojedinaca i čitavog društva. Obuka koju smo mi kao članovi Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije prošli na temu pozitivnog roditeljstva je obuka koju treba da prođe svaki roditelj. Ovo je praktična obuka koja roditeljima daje primere kako biti roditelj i kako na jedan miran način ispuniti najteži roditeljski zadatak, a to je vaspitati i odgojiti fizički i mentalno zdravo dete sposobno da samostalno i zrelo korača kroz život. Kroz ovu obuku smo se dotakli svih onih aspekata roditeljstva za koje vas niko nikada nije pripremao što je čini još značajnijom.“ ➡️ Ana Ivanović predsednica Udruženja roditelja i nastavnika ”Partnerski za obrazovanje ” Beograd

„Obuka o pozitivnom roditeljstvu nas je naučila da radeći sa  decom koristimo sve one veštine koje koristimo svakodnevno na našim radnim mestima, pregovaračke veštine, toleranciju, aktivno slušanje. Roditeljstvo je najlepši izazov, a njegova pobeda je jako i samostalno dete. ➡️ Jelena Drobnjak Rađenović, član Udruženja roditelja i nastavnika ”Partnerski za obrazovanje” Beograd