Glyph

Održane dve radionice o mentalnom zdravlju i participaciji dece u Zavodu za vaspitanje dece i omladine u Beogradu

29.12.2023.

U decembru održali smo poslednje 2 radionice o mentalnom zdravlju i participaciji dece u Zavodu za vaspitanje dece i omladine u Beogradu.

Prva radionica je bila posvećena otkrivanju radosti i zahvalnosti kroz igru, smeh i razmenu emocija. Učesnici su istraživali trenutke radosti kroz neverbalno izražavanje, ali i kroz prepoznavanje razloga za zahvalnost. Ova interaktivna sesija omogućila im je da shvate važnost deljenja radosti s drugima, ali i prepreke s kojima se mogu susresti u tome.

Druga radionica je bila više usmerena ka introspekciji i planiranju. Deca su kroz vizuelno predstavljanje svojih želja za 2024. godinu stekla priliku da razmisle o onome što žele zadržati iz prošlosti, šta žele promeniti i koje ciljeve žele postaviti. Ovaj kreativni pristup je podstakao decu da se aktivno uključe u oblikovanje sopstvenih ambicija.

Obe radionice su omogućile učesnicima da se otvore, izraze svoje emocije i dobiju alate za upravljanje njima. Reakcije učesnika su bile pozitivne, a većina je izrazila želju za nastavkom sličnih programa. To ukazuje na to da su se osećali podržano i inspirisano da istraže svoje emocije i postignu svoje ciljeve.

Radionice su sprovele članica Kluba DX Olga Dević i supervizor psihološkinja Tamara Tomašević. Radionice su sprovedene u okviru projekta „Podrška dobrobiti dece i mladih i obrazovanje o pravima deteta“, koji sprovodi Centar za prava deteta i koji je finansijski podržan od strane International Women’s Club -IWC.