Glyph

Održane radionice o mentalnom zdravlju dece u Zavodu za vaspitanje dece i omladine u Beogradu

25.09.2023.

Tokom nedavno održanih radionica o mentalnom zdravlju dece u Zavodu za vaspitanje dece i omladine u Beogradu, fokusirali smo se na prepoznavanje rizika, ranjivosti i načina prevencije, sa posebnim naglaskom na strahovima i besu kao izazovima koje naši učesnici prolaze kroz svoje životne situacije.

Radionice su započele opuštajućim igrama, slušanjem pesama i otvorenim razgovorima kako bismo stvorili siguran prostor za razmenu tuga i strahova. Sa decom smo razgovarali o spoljašnjim i unutrašnjim mrežama podrške, istražujući koje su to osobe kojima se mogu obratiti u teškim situacijama.

U toku radionica smo se fokusirali na prepoznavanje izvora besa i konstruktivne načine za njegovo ispoljavanje, istražujući osnovna osećanja koja stoje iza besa. Kroz ove radionice deca su imala priliku da se osećaju sigurno i podržano dok su istraživali svoje emocije.

Na kraju, deca su naučila kako da prepoznaju izvore svojih emocija i razvijaju veštine za konstruktivno izražavanje svojih osećanja. Radionice su im pružile alate za upravljanje svojim emocionalnim reakcijama i bolje razumevanje sebe.

Radionice su održale Olga Dević i Anastasija Mirković članice Kluba DX i Tamara Tomašević, psihološkinja i trenerica.