Glyph

SAOPŠTENJE POVODOM VANREDNOG STANJA U SRBIJI

17.03.2020.

Povodom Odluke o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije od 15. marta 2020. godine u cilju sprovođenja mera prevencije i suzbijanja pandemije COVID-19 virusa, zaposleni u Centru za prava deteta će u narednom periodu obavljati svoj rad od kuće.

Kako bi sprečili širenje COVID-19 virusa i u cilju osiguranja bezbednosti dece Vlada RS, pored niza mera, donela je Odluku o obustavi izvođenja nastave u visokoškolskim ustanovama, srednjim i osnovnim školama i redovnog rada ustanova predškolskog vaspitanja i obrazovanja, s tim što će se nastava odvijati na daljinu. Centar za prava deteta u svom radu direktno sarađuje sa školama kroz niz aktivnosti, među kojima su i direktan rad sa decom. Planirane radionice sa decom su odložene, ali ćemo sastanke članova Kluba DX održavati onlajn gde će članovi i članice nastaviti da se informišu o svojim pravima na jeziku koji je njima razumljiv, ali će i prosleđivati informacije svojim vršnjacima o merama prevencije pandemije COVID-19 virusa.

Takođe, ovim putem apelujemo na građane da postupaju po uputstvima zdravstvenih stručnjaka i naredbama Vlade Srbije usmerenim na suzbijanje i prevazilaženje epidemije, a za sva pitanja mogu kontaktirati Ministarstvo zdravlja na specijalan broj za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235 ili Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”: 011 2684 566.

U narednom periodu Centar za prava deteta će nastaviti da prati situaciju i redovno obaveštavati javnost o preduzimanju daljih koraka, putem veb-sajta Centra za prava deteta i društvenih mreža, a u skladu sa preporukama državnih organa Republike Srbije i Svetske zdravstvene organizacije. Takođe ćemo objavljivati smernice i korisne savete u cilju očuvanja zdravlja i bezbednosti dece.

U slučaju da vam je potrebno bilo kakvo dodatno objašnjenje ili pomoć, tim Centra za prava deteta vam stoji na raspolaganju putem e-mail adrese: office@cpd.org.rs.

Nastavite da budete odgovorni i vodite računa o vašem zdravlju, kao i o zdravlju ljudi u vašoj okolini.

U Beogradu, 17. marta 2020. godine