Glyph

Održane prve dve radionice u Zavodu za vaspitanje dece i omladine u Beogradu

30.06.2023.

Održane su prve dve radionice posvećene upoznavanju i razvoju psihološke otpornosti kod dece u okviru projekta „Podrška dobrobiti dece i mladih i obrazovanje o pravima deteta“, uz finansijsku podršku donatora International Women’s Club (IWC), sa ciljem unapređenja mentalnog zdravlja dece smeštene u Zavodu za decu i omladinu u Beogradu. Radionice je sprovela vršnjačka edukatorka i članica Kluba DX pri CPD-u, Olga Dević uz superviziju psihološkinje Tamare Tomašević.

Deca su pokazala veliko interesovanje i aktivno učestvovala na radionicama. Kroz različite aktivnosti, istraživali smo veze između hobija, osećanja i zadovoljstva životom. Razgovarali smo o tome kako određene aktivnosti utiču na naše raspoloženje.

Takođe smo diskutovali o podršci koju deca mogu dobiti od odraslih. Deca su delila svoje mišljenje o važnosti podrške za njihov razvoj i identifikovali su veštine koje bi želeli da razviju kako bi se osećali sigurnije u pružanju podrške drugima.

Deca su bila angažovana i izražavala su zadovoljstvo tokom radionica. Izrazili su želju za nastavkom sličnih aktivnosti i razgovorima o stvarnim životnim temama. Na osnovu razmene i neugodnih situacija (stresora) kojima su bili izloženi, deca su istakla da bi voleli da nauče kako da se ponašaju u situacijama kada je potrebno da nekom pruže prvu pomoć. Prepoznali su veštine koje poseduju, ali i one koje im nedostaju da bi se osećali sigurnije u situacijama pružanja podrške.