Glyph

Članovi Dečjeg informativno-kulturnog servisa – DX obratili su se poslancima u Narodnoj skupštini povodom Svetskog dana deteta  

Nakon što su članovi i članice Dečjeg informativno-kulturnog servisa – DX uputili komentare Radnoj grupi za pripremu Nacionalne strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja, povodom obeležavanja Svetskog dana deteta, 20.11.2017. godine pozvani su da u Narodnoj skupštini Republike Srbije budu deo „Dečje sednice“. Ovom prilikom, izneli su svoje mišljenje o problemima sa kojima se deca susreću i izneli  predloge za njihovo rešavanje.

U svom izlaganju, predstavnik Kluba DX, Vuk Ilić je podsetio narodne poslanike na komentare upućene Radnoj grupi, u kojma su deca naglasila da je potrebno da i oni učestvuju u procesu osmišljavanja prevencije svih oblika nasilja. On je objasnio da deca žele da im se omogući da pruže više podrške jedni drugima, kao i da oni budu glasnovornici kampanja o sprečavanju svih oblika nasilja, na jeziku prilagođenom njihovom uzrastu.

Članovi i članice Kluba DX su u okviru projekta „Deca u akciji!“ imali priliku da daju svoje mišljenje u vezi sa pripremom novog strateškog okvira za zaštitu dece od nasilja. Projekat su realizovali Prijatelji Dece Srbije u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a u Srbiji i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

  

Klub DX, u okviru Centru za prava deteta, podržan je u okviru projekta „Prava deteta u politikama i praksi“, u saradnji sa organizacijom Save the Children International, koji finansira Vlada Švedske.