Glyph

Unapređenje intersektorske saradnje u zaštiti dece od nasilja

Vreme realizacije: Jun 2016 – Decembar 2018

Naziv donatora: Projekat se realizuje kao deo regionalnog projekta “Zaštita dece od nasilja i promovisanje inkluzije dece sa smetanjama u razvoju u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj” koji finansira Evropska unija, a sprovodi Unicef u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Cilj projekta je unapređenje intersektorske saradnje u zaštiti dece od zlostavljanja i zanemarivanja u 12 opština/gradova u Srbiji (Subotica, Vrbas, Novi Bečej, Sremska Mitrovica, Aleksinac, Svrljig, Knjaževac, Zaječar, Kraljevo, Trstenik, Paraćin i Vrnjačka Banja).

Projekat je fokusiran na podizanje kapaciteta profesionalaca u izabranim gradovima da organizuju i/ili ojačaju intersektorske timove koji rade na zaštiti dece od zlostavljanja i zanemarivanja. Radi ostvarivanja cilja projekta, intersektorskim timovima sastavljenim od ključnih profesionalaca iz različitih sektora (obrazovanje, zdravstvo, socijalna zaštita, policija, pravosuđe, nevladin sektor, predstavnici lokalne vlasti) u 12 odabranih opština/gradova obezbeđena je konsultanska (stručna) i logistička podrška. Takođe, proces uključuje i neposrednu podršku od strane timova Novog Sada, Kragujevca i Niša koji već uspešno funkcionišu i imaju višegodišnje iskustvo u intersektorskom pristupu u identifikaciji i rešavanju slučajeva nasilja nad decom. Intersektorski timovi iz 12 opština/gradova odabrani su na osnovu rezultata mapiranja koje je sproveo MODS, kao i na osnovu konsultacija sa mentorskim gradovima.

Projektom je planirano da intersektorski tim Niš pruža vršnjačku podršku timovima iz Aleksinca, Svrljiga, Knjaževca i Zaječara, intersektorski tim Kragujevac timovima iz Kraljeva, Trstenika, Paraćina i Vrnjačke Banje i intersektorski tim Novi Sad timovima iz Subotice, Vrbasa, Novog Bečeja i Sremske Mitrovice.

Očekivani rezultat projekta je da su mehanizmi za punu implementaciju protokola za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja (lokalni intersektorski sporazumi o zaštiti dece od zlostavljanja i zanemarivanja) razvijeni i usvojeni ili su u procesu usvajanja u minimum 12 novih opština/gradova.

Ostvareni rezultati:

 • Održani pripremni sastanci sa gradovima mentorima koji će pružati vršnjačku (peer)
  podršku intersektorskim timovima iz novih 12 opština/gradova.
 • Odabrano 12 opština/gradova kojima će tokom trajanja projekta biti pružena podrška
  (Subotica, Vrbas, Novi Bečej, Sremska Mitrovica, Aleksinac, Svrljig, Knjaževac, Zaječar, Kraljevo, Trstenik, Paraćin i Vrnjačka Banja).
 • Razvijena metodologija pružanja mentorske i konsultantske podrške intersektorskih timovima iz novih 12 opština/gradova.
 • Formirano 8 intersektorskih timova (Aleksinac, Svrljig, Knjaževac, Zaječar, Kraljevo, Trstenik, Paraćin i Vrnjačka Banja).
 • Održana 2 uvodna sastanka (sastanak u Nišu sa intersektorskih timovima Aleksinac, Svrljig, Knjaževac, Zaječar i mentorskim gradom Niš održan 24. novembra 2016. godine, prisustvovalo 36 učesnika, sastanak u Kragujevcu sa intersektorskih timovima Knjaževac,
  Zaječar, Kraljevo, Trstenik, Paraćin i Vrnjačka Banja održan 13. decembra 2016. godine, učestvovalo 30 učesnika).
 • Pružena mentorska i konsultantska podrška intersektorskim timovima iz odabranih 12 opština/gradova, kao i podrška gradovima mentorima koji pružaju vršnjačku peer podršku.

TEKUĆI PROJEKTI

PROJEKTI U 2024.

PROJEKTI U 2023

PROJEKTI U 2022

PROJEKTI U 2021.

PROJEKTI U 2020.

PROJEKTI U 2019.

PROJEKTI U 2018.

PROJEKTI U 2017.

PROJEKTI U 2016.

PROJEKTI U 2015.

PROJEKTI U 2014.

PROJEKTI U 2013.

PROJEKTI U 2012.

PROJEKTI U 2011.

PROJEKTI U 2010.

Projekti u 2008-2009.